Dag 35, De MIG's en de Muggen
Door: Johan en Piet
Blijf op de hoogte en volg 65+ onderweg naar irkoetsk
14 Juli 2013 | Rusland, Novosibirsk
De Migs hebben tot middernacht gevlogen. Zij gingen recht over ons heen. Hoop lawaai, geen snelheid. Wat ons betreft hoeft Rutte geen JSF aan te schaffen. De F 16 verslaat deze verouderde toestellen met gemak. Direct bij het openen van de tent vanmorgen werden we weer aangevallen door de Russische musquito's of kamikazes. Een veel beter wapen dan de MIG hier in Siberië. Snel inpakken en wegwezen. Het weer is weer uitstekend en ook de wegen zijn vandaag over het algemeen goed. We drinken een kop koffie in een wegrestaurantje in een gehucht onderweg. Wat een zootje zeg. Het geheel was bij elkaar geraapt en aan elkaar geplakt. Erg aardige mensen overigens, die te bescheiden zijn om een buitenlander aan te kijken, laat staan een gesprek aan te gaan. Wat we onderweg veel gezien hebben is het hergebruik van onderdelen van gesloten industriecomplexen. Deze complexen staan te verrotten en kennelijk mag iedereen eruit slopen wat van zijn gading is. Hierdoor ontstaan de meest krankzinnige constructies van trappen, hekwerken, staalconstructies, deuren, wanden, kozijnen etc. Men doet maar wat. Dat doet Johan pijn. Nieuwe gebouwen verzakken en worden niet afgebouwd. Bij nieuwbouw staan de kozijnen niet haaks in de gevel, beton lijkt na een paar jaar al weg te rotten. Het schijnt ze niet te interesseren. Vandaag ook weer. We rijden in een plaatsje waar een paar nieuwe flatgebouwen zijn neer gezet. Zo te zien een jaar of vier bewoond. Ziet er best aardig uit. Als je naar de terreinen om de flats kijkt zie je een chaos. Onkruid tot een meter hoog, geen verharde paden van de entrees naar de straat-kuilen en gaten. Gewoon vies. Modder. Het lijkt de bewoners niet te storen en de kinderen spelen vrolijk in deze chaos.
Vandaag weer mooie landschappen doorkruist. Veel grote brede rivieren hier in Siberië. De bruggen zijn oerlelijk en het wegdek van de bruggen dwingt het verkeer om deze te stapvoets te nemen. Het is zaterdag. De werkzaamheden aan de weg lijken 7 x 24 uur door te gaan. Regelmatig zien we barakkenkampen waar de wegwerkers in gehuisvest zijn. Tsjonge wat wordt er in Rusland veel geïnvesteerd in het verbeteren van de wegen. Vaak heel professioneel, maar vandaag moesten we uitwijken op de snelweg omdat er een man met een keteltje hete teer zomaar tussen het verkeer doorliep om de gaten voor te behandelen voor de volgende bewerking. Er wordt waanzinnig gereden in Rusland, toch zie je weinig ongelukken. (Wel veel auto's met technische mankementen of panne langs de weg). Er rijden dan ook nog erg veel oude auto's van Russische makelij. De nieuwere auto's zijn over het algemeen van Japanse afkomst, veel Toyota, met het stuur rechts. ( tweede hands ingevoerd uit Hongkong en Singapore. Vandaag zagen we de restanten van een grote vrachtwagen op zijn kop ( getordeerd) in de berm liggen. De restanten leken niet meer op een vrachtwagen. Het was net gebeurd. Gelukkig was er voldoende hulp van passerende truckers, dus konden wij doorrijden. Het uur tijdsverschil hebben we goed benut. Vandaag ca. 600 km gereden. Lekker opgeschoten dus. Nog 350 naar Novosibirsk. Een grote stad die we beter willen leren kennen. Daar zullen we weer een rustdag voor gebruiken.
Vanwege de muggen hebben we vandaag ons avondmaal gedaan in een keurig wegrestaurantje ( het kan dus wel). Heel vriendelijk bediend en met de meest merkwaardige gebaren bleken wij in staat om een duidelijke bestelling te plaatsen. Macaroni met een stuklees van het achtereind van een varken. Wij kregen een Schnitzel met Macaroni. Het was heerlijk gekruid en met o.a dille, bieslook en geraspte wortel opgemaakt en dat alles inclusief 2 flessen Cola voor 250 Roebel. (6,25€). De dames hadden erg veel lol in de keuken en wij in het restaurant. Na het eten nog een uurtje gereden en een plek gezocht voor de tent. Dat viel vandaag niet mee. We zochten naar een plek met minder muggen. Het is ons niet gelukt. We staan opnieuw op een prachtplek in de natuur, maar wel samen met de muggen. Het is een ( verloren) gevecht.
Morgen wordt het waarschijnlijk een hotelletje.
14 Juli 2013 - 18:58
Edwin Klijnsmit:
Hé opa Piet,
Plaats is een aantal foto's van al die chaos waar je over verteld en ook van de tent en auto, als jullie ergens overnachten? Het is wel een reis aan worden, tjonge jonge en wij maar werken. -
14 Juli 2013 - 21:40
Edwin Klijnsmit:
Geweldig de foto's, motor met zijspan! Hé, ze hebben daar ook een soort monster van Loch ness! -
16 Juli 2013 - 11:27
Arjan:
Vandaag militaire oefeningen in Siberië.
160.000 soldaten, 5000 tanks, 1909 tanks en
een Poetin geven een showtje weg. We zien de
foto's weer met belangstelling tegemoet.
Pas op, een tank heeft ook voorrang als hij
van links of van boven komt...