Istanbul en een historische Taksim ervaring - Reisverslag uit Istanbul, Turkije van 65+ onderweg naar irkoetsk - WaarBenJij.nu Istanbul en een historische Taksim ervaring - Reisverslag uit Istanbul, Turkije van 65+ onderweg naar irkoetsk - WaarBenJij.nu

Istanbul en een historische Taksim ervaring

Door: Johan en Piet

Blijf op de hoogte en volg 65+ onderweg naar irkoetsk

16 Juni 2013 | Turkije, Istanbul

Dag 7-2, Istanbul, het Taksimplein.
De bus bracht ons naar het Metrostation, waar wij een coin kochten voor het station Taksim. Allemaal nieuwe, heel doelmatig ingerichte metrostations, maar ook het materieel is nieuw en zeer schoon. Het was druk in de metro. Veel jonge mensen. Een heel speciaal sfeertje, ik noem het maar verwachtingsvol. Die blik in hun ogen!! Het station Taksim was erg druk. Lange rijen mensen stegen via de roltrappen,van zeker 50 meter diepte, op naar het daglicht van het Taksimplein. Boven aangekomen waren de eerste indrukken: veel mensen op de been, veel ordepolitie, mooi weer, veel (vaak zeer grote) camera's. Een beetje chaotisch, maar wel rustig, beheerst. Verderop op het plein werd er gezongen en gedanst. Massa's mensen op de been. Wij er middenin, we lieten ons meevoeren langs een eindeloze hoeveelheid groepen / bewegingen (van Koerden, politieke partijen, vakbonden, zigeuners, studenten van allerlei faculteiten enz.), die met spandoeken en een soort kampementjes samenschoolden. Het deed ons erg denken aan de occupy-beweging die we vorig jaar in veel westerse steden zagen, maar dan veel massaler. Er kwam geen eind aan. Niet alleen op het plein, maar ook het naastgelegen park was volledig bezet met tentjes. Mensen liepen rond met borden vol eten en drankjes dat gratis verstrekt leek te worden. Op afstand hoorden wij het versterkte geluid van een zeer geëmotioneerde toespraak. Langzaam kwamen we dichterbij. Een jonge vrouw van midden veertig hield op een groot podium een lang en zeer geëmotioneerd betoog. Dit betoog werd regelmatig onderbroken door luid en enthousiast applaus, gezang en kreten van enthousiasme. Het massaal aanwezige publiek bestond niet alleen uit jongeren. Er waren ook veel oudere mensen die enthousiast meededen. Johan en ik kennen geen Turks, maar toen we een tijdje later onze gevoelens met elkaar deelden leek het alsof wij haar woorden letterlijk hadden verstaan. " een schreeuw om vrijheid, een schreeuw om begrip, een schreeuw voor een betere wereld, met meer respect voor elkaar en minder kapitalisme. Minder consumptie, meer aandacht voor de dieren, nooit meer terug naar het oude". Johan zei dat hij had staan huilen van emotie. Wat een sfeer. Hetzelfde was mij overkomen. Die jonge vrouw leek op mijn dochter. Nee het was mijn dochter. Gepassioneerd door haar idealisme, schreeuwend om meer aandacht voor een betere samenleving. Zij leek ook echt op Anemiek. Dezelfde lichaamsbouw en dezelfde " mooie" idealistische uitstraling. De tranen rolden mij over de wangen. Steeds meer werden wij ons bewust dat we "life" getuige waren van een historisch moment in de ontwikkeling van Turkije.
Met moeite namen wij afscheid van het Taksimplein, alhoewel de emotie ons de hele dag heeft bezig gehouden. Het was erg druk in de stad. Ook hier op alle pleinen kleine groepen mensen die om aandacht vroegen. Van de partij voor de dieren tot anti militarisme enz. Opvallend was dat het massale publiek deze betogingen zeer positief tegemoet trad. Deze beweging is niet te stoppen. Wij zijn erg benieuwd hoe Erdohan de geest weer in de fles kan krijgen en of dit wel zonder geweld gaat lukken. Wij denken van niet.
Wij maakten een tocht met een veerboot over de Bosporus. Wandelden langs de kade van de Bosporus naar de brug over de Golden Horn. Dit was een door Johan gekoesterde wens, want hij wilde wel eens met eigen ogen zien waarom er zoveel hengelaars op die brug staan te vissen en wat zij dan vangen. Johan kwam helemaal aan zijn trekken. We kochten een broodje met een gebakken, zojuist gevangen, vis en we liepen over de brug terug naar de stad. Het OV. Is perfect geregeld. Als we maar even twijfelden werd ons gevraagd of we misschien hulp nodig hadden. Graag begeleidde men ons naar de goede bestemming, onderweg nieuwsgierig naar onze afkomst en de reden van ons bezoek. Vooral de jeugd is zeer positief onderweg. In de metro veel gelachen om / met een jong stelletje die via de oortjes van een IPhone met elkaar verbonden was. Van een stel knapen kregen we een soort krakeling aangeboden en een man van een jaar of vijftig bood graag zijn zitplaats aan aan de kennelijk inmiddels een beetje moe ogende Johan. Terug in Kylios de slager (van de varkens) bezocht. De boodschappen gedaan en bij de tent met een lekker koud biertje en een paar heerlijke,op onze barbecue geroosterde, lamskoteletjes de dag nabeschouwd. "Wat een dag"

• 16 Juni 2013 - 10:36

Theo En Paula Backer:

Hallo Johan en Piet
    Gisteren hoorde wij van Wil, hoe wij jullie kunnen volgen op jullie droomreis,en hebben inmiddels
    genoten van jullie, prachtige,en smeuige verhalen.
    wat een lef zeg, om op dat Taksisplein te gaan staan,maar ja je moet ook lef hebben om zo,n reis te gaan maken.en jullie doen dit toch maar.

wij wensen jullie een prachtige,verdere reis toe,met heel veel plezier
    en wij blijven jullie natuurlijk volgen
    lieve groeten van Theo en Paula Backer

• 16 Juni 2013 - 11:52

Arjan:

Heren,
    Voor een verslag van de oplopende politieke spanningen in het midden oosten kijk ik liever naar het journaal of CNN. Enkele uren na jullie bezoek is het plein met grof geweld geruimd met honderden gewonden tot gevolg. Hoewel het geluk vaak met de dommen is wens ik jullie veel wijsheid bij het kiezen van de bestemming van uitstapjes.
    Prettige en veilige voortzetting!

• 16 Juni 2013 - 12:37

Henny:

Ik sluit me, wat zorgen betreft, aan bij de vorige spreker.
    Natuurlijk interessant om zoiets zo dichtbij mee te kunnen maken, maar pas op.....het is geen Nederland! Maar goed dat jullie op tijd zijn doorgelopen.
    Leuk om te lezen van Johan's interesse naar vissers bij de Bosporus, we hopen dat het 'vissie' gesmaakt heeft.
    Prettige voortzetting! We kijken al weer uit naar de volgende belevenissen.

• 16 Juni 2013 - 12:51

Joke:

Vanuit een grijs Nederland..
    Wensen Rob , Joke, Sandra, Stefan, Bram en Soraya jullie een fijne zondag.. En natuurlijk vaderdag..

• 16 Juni 2013 - 17:10

Dirk & Wil Backer:

Johan & Piet, Geert Mak is jalours op jullie. Levens bedreigend, jullie hebben geluk gehad, wat hier boven al staat. Het geluk is met de dommen. Wij gaan nu heel gewoon vanavond met de laatste bus naar Schiphol, om 06.10 uur het vliegtuig naar Santorini en om 16.00 uur de ferry naar Naxos, dus helaas kunnen we jullie belevenissen even niet volgen. We wensen jullie een voorspoedige reis.gr. Dirk & Wil.

• 16 Juni 2013 - 21:48

Willem En Sietske Bakker:

Inderdaad wat een geluk dat jullie weg waren. Maar wat een belevenis om dit mee te maken! Ook voor ons op afstand want we kijken zo een beetje mee over jullie schouders! Er zijn journalisten en ontdekkingsreizigers aan jullie verloren gegaan. Goede reis verder Willem en Sietske.

• 16 Juni 2013 - 22:51

Jenny Verripshallo Piet En Johanb:

hallo piet en johan ik zie dat het noch niet helemaal goed gaat maar ben heel erg bly met alle berichtendie ik ontvang over jullie reiservaringen wens jullie verder noch een mooie voortzetting toe een dikke knuffel je vrouw jenny

• 17 Juni 2013 - 16:51

Joop En Ria Witteveen:

Geweldig verhaal tot nu toe, het is een genot om dit vanuit je comfortabele situatie mee te beleven.
    Hoe gaan jullie nu verder met deze "lekke" tent, er komen ongetwijfeld nog meer natte dagen en het budget laat niet de aanschaf van een andere toe.Verder herkenen wij veel in deze verhalen, met piet is het vaak avonturen, overal naar binnen waardoor je veel hoort en ziet. Wel mannen ga zo door met genieten, dan genieten wij mee.

Dikke kus van ons.

Verslag uit: Turkije, Istanbul

65+ onderweg naar irkoetsk

Samen waren wij, als twee 50+ vrienden, al als backpackers onderweg met een low budget vakantie. Dit met het goedkoopst mogelijke openbaarvervoer (en overnachtingen niet duurder dan 10 $) dwars door Brazilië. Dat was geweldig, maar wel 15 jaar geleden. Tijd voor een nieuwe uitdaging. Ooit maakten wij plannen voor een backpack vakantie via "de Marco Polo loop". Via Iran naar Peking en via Siberië terug. Voor deze reis zouden we nu zeker drie maanden uit moeten trekken en dat vonden onze dames (en ook wij) te gek. Wij hebben daarom gekozen voor een verkorte versie, met Irkoetsk als meest oostelijke plaats. We vertrekken met de 15 jaar oude Corsa van Rita en reizen via, Belgrado, Sofia, Istanbul, Tiblisi, Kazachstan, Mongolië, naar Irkoetsk. Als de Corsa er nog zin in heeft dan gaan we via Novosibirst, Kazan, Moskou, Kiev, Krakau, Wraclav, Magdeburg weer naar onze grote grote liefdes. Als de Corsa geen zin meer heeft, dan gaan we over op plan B. Backpacken met het goedkoopst mogelijke openbaar vervoer. We respecteren hierbij twee limieten: uitgaven voor eten en drinken (gemiddeld max. 15 € dag p/p en op tijd weer terug voor de verjaardag van de pa van Piet die 89 hoopt te worden.

Actief sinds 20 Mei 2013
Totaal aantal bezoekers 111926